Despre Proiect

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile.

 

Programul este o continu­are a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

 

Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timişpe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabol­cs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

Proiectul ROHU-401

Îmbunătățirea standardelor de sănătate în prevenirea, identificarea și tratamentul bolilor cardiovasculare și ginecologice în zona transfrontalieră este implementat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Universitatea din Debrecen și finanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria.

Durata proiectului:

martie 2019 - iulie 2021

Bugetul proiectului:

3.000.000 Euro din care finanțarea FEDR este 2.550.000 Euro.

Activitățile ce vor fi realizate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea în cadrul acestui proiect sunt:

Dotarea unui bloc operator, a unei secții de Anestezie și Terapie Intensivă și a 10 saloane cu un total de 30 de paturi pentru pacientele secției Obstetrică - Ginecologie II și IV a Staționarului III (fostul Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie din Oradea).

Activități pentru prevenirea și diagnosticarea bolilor cu frecvență înaltă în zona eligibilă. Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a planificat următoarele activități, unele dintre ele în colaborare cu Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Universitatea din Debrecen:

  • Screening gratuit: consultarea preoperatorie cardiologică pentru pacienții ginecologi pe parcursul perioadei de implementare a proiectului în Oradea;
  • Screening pentru depistarea precoce a cancerului ovarian;
  • Screening pentru detectarea bolilor infecțioase;
  • Efectuarea unui videoclip despre prevenirea problemelor ginecologice principale și promovarea online.

Acțiuni pentru îmbunătățirea accesului grupurilor defavorizate la infrastructura de sănătate:

  • Creșterea accesului grupurilor dezavantajate pentru detectarea bolilor ginecologice potențiale prin informarea acestora și oferirea de consultații gratuite și investigații specifice;
  • Creșterea accesului grupurilor dezavantajate la investigațiile colposcopiei prin informarea acestora și oferirea de consultații gratuite.

Beneficiarii acestui proiect sunt reprezentați de:

 

  • Populația de sex feminin a municipiului Oradea și a zonelor învecinate care are nevoie de servicii medicale ginecologice.

 

  • Populația județului Timiș și a județelor limitrofe care suferă de boli cardiovasculare și apelează la serviciile chirurgicale din cele două săli de operație ale Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara.

 

  • Populația județelor Bihor, Timiș și Hajdu Bihar care va beneficia de acțiuni promoționale de screening pentru sănătate și furnizarea de informații pentru prevenirea și diagnosticarea bolilor cu frecvență înaltă în zona eligibilă, precum și de acțiuni de îmbunătățire a accesului grupurilor defavorizate la infrastructura de sănătate.

 

  • Populația municipiului Debrecen care va apela la serviciile medicale oferite de Universitatea din Debrecen și furnizate cu ajutorul echipamentelor medicale achiziționate prin proiect.